Rólam

Már évek óta részt veszek az oktatásban - tanárként, lektorként és innovátorként - azzal a céllal, hogy a gyerekek értelmes módon tanulhassanak és élvezzék a tanulást. Alapvetően javítani szeretném az oktatást egy szakértői csoport és az Ön segítségével.

Ikona Sovy
Deti
Deti

Az én történetem

Már gyermekkoromban lenyűgözött a tanítás, amikor tanár édesapám elvitt az iskolába. Diákként azonban szinte teljesen elvesztettem az iskola iránti lelkesedésemet. Az önkénteskedés mentett meg, ami sokat adott nekem az élethez.

Miközben egyetemi tanulmányaimat végeztem, teljesen bekebelezett a középiskolai oktatás.

Ezt követően megalapítottam a Živica civil oktatási szervezetet azzal a céllal, hogy minőségi oktatási programokat nyújtsak a különböző iskoláknak. Elkezdtem tanítani. 2000-től 2019-ig a Živica igazgatója voltam, ahol három önkéntessel kezdtünk. Ez mára egy elismert és stabil, 30 alkalmazottal rendelkező szervezet lett.

11 évvel ezelőtt egyik alapítója voltam az első közösségi iskolának a zaježovai tanyavidéken. A gyerekeim is ide jártak iskolába. Később létrehoztam egy programot tehetséges fiatalok számára, a Socrates Intézetet, amely elnyerte a nemzetközi GENE-díjat.

A tanárok számára megalapítottam a Komenský Intézetet. Ez a létesítmény egyéves minőségi oktatást biztosít azoknak a tanároknak, akiknek van bátorságuk az oktatást „alulról“ megváltoztatni. 2017-ben a programot a Varkey Alapítvány a világ 4 leginspirálóbb tanári támogatási programjai közé sorolta. 

A Szlovákia Tanára díj bevezetésénél is közreműködtem, amely a minőségi oktatók munkáját értékeli, és pozitív példákat mutat be a szlovák oktatásban. Ez a díj a rangos nemzetközi Global Teacher Prize részét képezi.

Az oktatás területén végzett munkámért és hosszú távon elért eredményeimért megkaptam a MOST-díjat. Az Orange Alapítvány a társadalom iránti elköteleződésemet értékelő díjjal jutalmazott. Az Ashoka Alapítvány és a Pontis Alapítvány Szlovákia jelentős társadalmi innovátorai közé sorolt.

Deti
Deti

Miért indulok

Évekig támogattam azokat az elkötelezett tanárokat, igazgatókat és egyetemi oktatókat, akik „alulról“ törekedtek az oktatás megváltoztatására. Ők a pozitív példái annak, hogyan lehet dolgozni. Mindez nem az állam segítségével történt, hanem éppen azzal ellentétben. A szlovákiai oktatás alapvető változásai azonban állami támogatásra szorulnak.

Úgy döntöttem, hogy politikai pályára lépek annak érdekében, hogy segítsek javítani az oktatást. Azt szeretném, ha minden gyermek inspiráló tanárokkal teli, minőségi iskolát látogathatna.

Az „alulról“ induló kezdeményezések rendkívül fontosak és elengedhetetlenek az oktatás javításához. Mindent megteszek annak biztosítása érdekében, hogy a „felülről“ eredő változások összhangban legyenek azzal, amire az innovatív és bátor tanárok évek óta törekszenek.

Mindannyiunknak együttesen kell törekednünk arra, hogy Szlovákiában minden gyermeknek minőségi és értelmes oktatásban legyen része.

Ezért csatlakoztam a SPOLU/Együtt - polgári demokrácia politikai párthoz azzal a céllal, hogy lecseréljem a jelenlegi kormányt, és valóban javítani tudjam az oktatást Szlovákiában.